Гравитационната Blood хирургия

съдържание

  • Отпадъци - да се оттегли
  • "Флашинг" кръвта
  • "Tuning" на кръв

  • Обяви като "кръв прочистване" могат да бъдат намеренив лечебни заведения на всички нива и профили или в Интернет, както и в собствената си пощенска кутия. Какво е това мистериозно фраза, по-скоро като магия, отколкото името на медицинска процедура.



    Отпадъци - да се оттегли

    Има изобилие от екстракорпорална, което означава "извънорганизмово "терапии. Най-популярни от тези три групи: hemosorbtion, плазмаферезни и hemocorrection - по ред на нарастваща сложност и по този начин ефективността.

    Гравитационната Blood хирургия  При гемосорбции у пациента из вены забирают кровь, пропускают ее через фильтр и затем уже очищенную кровь вводят обратно пациенту. Этот метод основан на том, что многие вредные вещества, содержащиеся в крови, остаются на сорбенте, которым, как правило, является активированный уголь. Очевидно, что активированный уголь и другие подобные ему сорбенты не очень разбираются, какие именно вещества поглощать. Поэтому, по словам профессора Вадима Крейнеса, главного врача Клиники гравитационной хирургии крови, сегодня во всем мире врачи крайне редко используют этот метод: «Обычная гемосорбция слишком грубый метод, обладающий множеством побочных действий и, кроме того, малоэффективный по сравнению с другими методами». У нас в стране, тем не менее, гемосорбция активно используется во многих частных центрах и государственных поликлиниках.

    Существует, однако, и более современный вариант гемосорбции, значительно более эффективный и менее вредный – это иммуносорбция. Принцип здесь тот же, только в качестве фильтра используется колонка с иммуносорбеном, который связывает только единственное определенное вещество, которое необходимо удалить из крови. Этот метод обладает самой высокой специфичностью, и потому кровь возвращается в прежнем виде, в ней только отсутствует определенный вредоносный фактор. Наиболее широко этот метод используется для лечения атеросклероза. Известно, что основной причиной этого заболевания является повышенный уровень в крови холестерина и сложных комплексов – «липопротеиды низкой плотности» (ЛПНП). Очевидно, чтобы бороться с атеросклерозом, в первую очередь необходимо снизить уровень этих веществ в крови. С помощью лекарственных средств это не всегда удается и, кроме того, они обладают рядом побочных эффектов. Поэтому самым эффективным и популярным во всем мире методом очистки крови от избыточного холестерина и ЛПНП является как раз иммуносорбция. В России этот метод применяют, например, в Институте кардологии им. А.Л. Мясникова, в Центральной клинической больнице, однако широко применять этот метод в России пока невозможно. Николай Калинин, профессор, руководитель отделения экстракорпорального очищения крови Гематологического научного центра РАМН: «Проблема состоит в том, что далеко не каждому пациенту это по карману. Основной инструмент - колонка для иммуносорбции – стоит в России около $3 тыс., при этом по отечественной методике каждому пациенту нужны две такие колонки. И хотя их можно использовать не один раз, срок годности их составляет не больше двух лет». К слову, на западе эта процедура стоит на порядок дороже: цена колонки там достигает $15 тыс., и использовать их по нескольку раз там не принято.



    "Флашинг" кръвта

    Друга, много по-популярен начинизлагане на кръв - терапевтичен плазмафереза. В първо приближение, този процес е, както следва: кръвта на пациента е разделен на клетки и плазма, и след това клетките се връщат в кръвта и инжектирани с физиологичен разтвор, обогатен необходими вместо отдалечени плазмените протеини. По време на следващата седмица всички компоненти на плазмата се намалява отново. Така различно количество може да бъде отстранен от плазма.

    Гравитационната Blood хирургия  Собственно лечебный эффект основан на том, что вместе с плазмой из организма удаляются вредные факторы, но организм не испытывает серьезных потерь, потому что клеточная масса полностью возвращается. Многие специалисты считают этот метод универсальным. Однако, как и в случае с гемосорбцией, некоторые специалисты, руководствуясь принципом «лишним не будет», настоятельно рекомендуют пламаферез всем людям в качестве профилактического очищения организма. Идея сторонников такого подхода незамысловата: поскольку в организм современного человека каждый день попадают тысячи ядовитых веществ, естественные системы защиты не справляются с этим потоком, и потому организм необходимо «чистить». Однако эта идея весьма сомнительна по нескольким причинам. Во-первых, плазмаферез – это радикальное вмешательство, и без видимых причин его, как и любую другую операцию, проводить не следует. Кроме того, очевидно, что многие соединения накапливаются не в крови, а в тканях и органах, и даже тотальное «промывание крови» на никак не способствует очищению. И, наконец, в-третьих, большинство заболеваний протекают по весьма сложным механизмам, и очищать кровоток по методу «авгиевых конюшен», по меньшей мере, бесполезно.

    Цената на тези процедури, в зависимост оттехнология и оборудване, използвано, варира в широки граници. Една процедура е проста гравитационното плазмафереза ​​с помощта на центрофуга, че е на стойност, средно, около 1000. Рубли. Тази процедура се извършва частично на ръка, така че няма опасност от човешка грешка. Казано по-просто, един невнимателен асистент може да наблюдава технологията или, не дай Боже, чанта си да се смесват кръвта с някой друг. На всички етапи на хардуер технология плазмафереза ​​за извършено автоматично, използвайки стерилна техника. Но цената на такава процедура значително по-високо, средно, от 2 хил. Рубли до $ 250.



    "Tuning" на кръв

    В действителност, прогресивна западната медицинаВсички тези методи не се използват често. Западните лекари са заключили, че просто премахване на тези или други кръвни съставки, не винаги има смисъл. Както казахме, много системни и хронични заболявания на всички, които използват тези методи, за да се лекува, меко казано, не е ефективна. В същото време, към днешна дата, ние разработихме много манипулация на кръвта, които променят свойствата си.

    Так, например, при фотомодификации кровь пациента облучается ультрафиолетовым или лазерным излучением. Другая технология – криопреципитация - основана на свойстве некоторых белков крови выпадать в осадок при низких температурах. То есть плазму, полученную путем обычного плазмафереза, охлаждают, патологические ее компоненты выпадают в осадок, после чего очищенную модифицированную плазму возвращают в кровоток. Обратная процедура – термическая преципитация - была разработана в центре гравитационной хирургии крови и, по словам ее создателей, эффективна, к примеру, в борьбе с инсультом.

    Както показва практиката, също termopretsipitatsiyaТой е много ефективен при пациенти с остър миокарден инфаркт. Когато оклузия на съда на сърдечния мускул, който го храни, умира. Това само по себе си не е опасен, но унищожаването на тези клетки произвеждат пагубно въздействие върху околната тъкан, което води до инфаркт на площ нараства многократно. Затова основната задача - да се ограничи разпространението на инфаркт на площ. Това може да стане, ако веднага след образуването на инфаркт на кръв отстранява от клетъчните остатъци. Известно е, че инфаркт не е опасно по себе си, но неговите усложнения - сърдечни нарушения и повторен инфаркт. Утаяването се основава на топлинна свойство на някои патологични протеини да се утаи при високи температури. Ето защо, ние се загрява на кръвната плазма на пациента до 400-560 градуса по Целзий, го премахнете от падналите "злонамерени" протеините.

    Другое направление в современной гемокоррекции - экстракорпоральная лекарственная терапия. Ее смысл состоит в том, что лекарство попадает не просто в организм, а оставляется непосредственно на поверхность или внутрь клеток крови. По словам профессора Крейнес: «Препарат лекарства можно заключить в клетках крови. Разные клетки крови захватывают разные лекарственные препараты. Так, например, известно, что белые клетки крови – лейкоциты способны поглощать различные молекулы, если им дать стимул. Мы выделяем лейкоциты, стимулируем их, и затем добавляем лекарственный препарат, который лейкоциты и поглощают. С помощью этой методики минимальная концентрация препарата максимально накапливается именно там, где они нужны».

    Както апологети твърдят екстракорпоралнаhemocorrection, тези методи са много по-ефективни от лекарствена терапия. Следователно, основната индикация за това са комплекс системно заболяване, което реагира слабо на консервативно лечение. Въпреки това, от гледна точка на съвременната доказателствената медицина на тези, както и всякакви други еферентни методи са не проверяват. Но се провери ефективността на целта на тези методи е почти невъзможно, тъй като то изисква сложни технически средства и квалифициран персонал. Тъй като цената на такава процедура може да достигне $ 1-ия., Е ясно, че задълбочени изследвания по този въпрос е невъзможно да се извърши.

    Оставете отговор